Page 1 of 1

Nav5 not turning on in the cold?

PostPosted: Thu Nov 28, 2019 9:46 pm
by thanatos1224
So this winter brings a new puzzle to figure out. I have noticed recently (like 3 times thus far on the day below 30 degrees) if I leave my Nav5 in its mount all day parked outside in the cold it does not turn on when I turn the bike on. If I take it out of the mount it will turn on with the manual button on its back. If I take it off for the day and put it inside one of my gloves and leave it in the pannier it will work later. There is a slight delay like 60 seconds after the bike is on but nevertheless. I found on another forum and on Garmin's site this issue and they attributed it to the need for a software reset and or software update. Anyone else seen this happen? https://support.garmin.com/en-US/?faq=i ... DOWUNdACmA
I am wondering the internal battery is just old and needs replacement even if it shows holding a full charge.

Re: Nav5 not turning on in the cold?

PostPosted: Fri Nov 29, 2019 12:22 pm
by JimVonBaden
I have not heard of that before. Mine has always worked well.

Jim :cool:

Re: Nav5 not turning on in the cold?

PostPosted: Mon Dec 02, 2019 10:18 pm
by otium
Mine has shut down and taken an extra minute or so to boot up on a really cold morning once this season, but it did boot up without my doing anything.

Re: Nav5 not turning on in the cold?

PostPosted: Wed Jan 22, 2020 12:59 pm
by bdimon
Could the cold have shrunk parts just enough so that the contacts from the cradle to the GPS are not making a good connection?

Re: Nav5 not turning on in the cold?

PostPosted: Wed Jan 22, 2020 1:43 pm
by JimVonBaden
Mine is 5 years old now, and still worked perfectly.

Re: Nav5 not turning on in the cold?

PostPosted: Wed Jan 22, 2020 7:17 pm
by mark
My Nav VI does the same thing in the cold.


Mark
RT